Wykonanie
Nie za słodki,
winny w smaku, pyszny !
700 gramów
sera z wiaderka (dałam Dr. Oetker)150 ml
śmietany kremówki 30%1 szklanka
cukru pudru0,5 kg
malin3,5 - 4 płaskie łyżeczki
żelatyny na wierzch:
maliny +2
galaretki malinoweSer i
śmietankę wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed robieniem ciacha.
Twaróg mieszamy z
cukrem, dodajemy
śmietankę (bez ubijania), miksujemy.
Maliny wsypujemy do rondla, zagotowujemy (nie dodawałam wcale
wody) przez około 8 minut, następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek, studzimy do temperatury pokojowej, wlewamy do masy serowej, miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej
wody, lekko schładzamy (lecz nie całkowicie,
żelatyna ma być wciąż płynna) i wlewamy małym strumyczkiem do masy, cały czas miksując.Całość przelewamy do tortownicy 24 cm i wstawiamy do lodówki do stężenia.2
galaretki malinowe rozpuszczamy w 0,5-0,6 litra wrzątku, schładzamy.Na zastygnięty sernik układamy
maliny, zalewamy je tężejąca
galaretką, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.