ßßß Cookit - przepis na kruche ciasto z budyniem i malinami

kruche ciasto z budyniem i malinami

nazwa

Wykonanie

Takie pyszne domowe ciacho, słodycz budyniu przełamana kwaskowatością i aromatem malin, pycha :)
ciasto:
2,5 szklanki mąki
125 gram miękkiego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru+ 3 żółtka
2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
masa budyniowa:
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2,5 szklanki mleka
4 kopiaste łyżki cukru
60 gram miękkiego masła
250 gram malin
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3, zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki na 40 minut, a mniejszą do zamrażarki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Część ciasta z lodówki rozwałkować na pergaminie i wyłożyć tortownicę. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 10-15 minut, wyjąć, schłodzić do temperatury pokojowej.
2 szklanki mleka zagotować, w 0,5 szklanki rozpuścić budynie, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, schłodzić. Kiedy budyń będzie ciepły (nie zimny ani nie gorący) dodać masło i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wyłożyć na podpieczony spód, na górze poukładać maliny. Wyjąć z zamrażarki mniejszą część ciasta, zetrzeć na maliny na tarce o grubych oczkach. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia kruszonki.
Ciasto najlepiej się kroi kiedy jest już całkowicie ostygnięte.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/08/kruche-ciasto-z-budyniem-i-malinami.html