ßßß Cookit - przepis na Muffiny z mięsa mielonego

Muffiny z mięsa mielonego

nazwa

Wykonanie

Tarteletki z kremem budyniowym
Ciasto kruche:
4 ½ szklanki matki tortowej lub krupczatki
½ szklanki cukru
4 żółtka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml śmietanki naturalnej 18%
płaska łyżeczka kurkumy (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)
Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce przez min. 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość ok. 0 , 5 – 1 cm i wkładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Pieczemy przez ok. 30 minut, na złoty kolor, w temperaturze 170 0 C.
Krem:
1½ l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła extra
1 kostka „Kasi”
Odlewamy 0.5 l mleka, dodajemy budynie, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mieszamy, jak zwykły budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszaną zawiesinę i gotujemy budyń. Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
Porada: aby uniknąć powstania twardego „kożucha” na stygnącym budyniu, nakładamy bezpośrednio na niego folię spożywczą.
Kiedy budyń wystygnie, przygotowujemy krem: masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy budyń cały czas ucierając. Do utartego kremu dodajemy po 1 łyżce schłodzoną masę truflową, nie przerywając ucierania.
Ostudzone tarteletki napełniamy kremem i dekorujemy wg uznania. Ja do dekoracji użyłam cukierków i ozdób okolicznościowych.
Smacznego!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/tarteletki-kremem-budyniowym