ßßß Cookit - przepis na Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym

nazwa

Wykonanie

Puszysty i wilgotny sernik waniliowy z musem malinowym rozpływający się w ustach. Zamiast pieczonego spodu biszkoptowego można wyłożyć gotowymi kupionymi biszkoptami.
Spód biszkoptowy
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier cały czas ubijając i żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Sernik
1kg sera
2 budynie śmietankowe bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać ser, budynie, stopione masło i ekstrakt waniliowy. Białka ubić na sztywno z resztą cukru i dodać do masy serowej. Wymieszać delikatnie łyżką, wylać na biszkopt.
Mus malinowy
miseczka malin
2 łyżki cukru
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem.
Na masę serową wyłożyć łyżką mus malinowy (kropki) i za pomocą wykałaczki zrobić "esy floresy". Ciasto wstawić do piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2014/09/sernik-z-musem-malinowym.html