ßßß Cookit - przepis na Budyniowiec na kruszonce z malinami i jeżynami

Budyniowiec na kruszonce z malinami i jeżynami

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję błyskawiczne w przygotowaniu ciasto- klasyczny budyniowiec na kruchym cieście z dużą ilością pysznego kremu na bazie chudego mleka, kwaśnej śmietany i żółtek. Przełamaniem słodyczy będzie tym razem orzeźwiający smak jeżyn i malin. Zapraszam!
Składniki:
Na kruszonkę:
· 500 g mąki
· 150g cukru pudru
· 250 g zimnego masła
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 żółtka
· 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z zimnym masłem. Kiedy powstaną kluski dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy kruszonkę. Okruszki ciasta dzielmy na 2 równe części. Jedną część wykładamy na dno blachy do pieczenia wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Na masę:
· 1 l mleka 0,5%
· 300 g cukru waniliowego
· 3 budynie waniliowe
· łyżka mąki ziemniaczanej
· 2 żółtka
· 600 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
Proszki budyniowe oraz mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z żółtkami w szklance zimnego mleka. Pozostałe zagotowujemy z cukrem i śmietaną. Do gotującego się mleka dolewamy rozrobiony budyń. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia masy. Masę przelewamy na kruszonkowy spód.
· maliny
· jeżyny
Owoce układamy na masie budyniowej. Na owoce wykładamy pozostałą część kruszonki. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy wystudzone, posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/10/budyniowiec-na-kruszonce-z-malinami-i.html