Dziś proponuję błyskawiczne w przygotowaniu ciasto- klasyczny budyniowiec na kruchym cieście z dużą ilością pysznego kremu na bazie chudego mleka, kwaśnej śmietany i żółtek. Przełamaniem słodyczy będzie tym razem orzeźwiający smak jeżyn i malin. Zapraszam!Składniki:Na kruszonkę:· 500 g mąki· 150g cukru pudru· 250 g zimnego masła· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia· 2 żółtka· 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z zimnym masłem. Kiedy powstaną kluski dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy kruszonkę. Okruszki ciasta dzielmy na 2 równe części. Jedną część wykładamy na dno blachy do pieczenia wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Na masę:· 1 l mleka 0,5%· 300 g cukru waniliowego· 3 budynie waniliowe· łyżka mąki ziemniaczanej· 2 żółtka· 600 g gęstej kwaśnej śmietany 18%Proszki budyniowe oraz mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z żółtkami w szklance zimnego mleka. Pozostałe zagotowujemy z cukrem i śmietaną. Do gotującego się mleka dolewamy rozrobiony budyń. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia masy. Masę przelewamy na kruszonkowy spód.· maliny· jeżynyOwoce układamy na masie budyniowej. Na owoce wykładamy pozostałą część kruszonki. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy wystudzone, posypane cukrem pudrem. Smacznego!