Wykonanie
Maćko! Robisz tak:Składniki na
mięso:- 0,5 kg
mięsa mielonego- 1
cebula-
sól,
pieprzSkładniki na sos:- 1 łyżeczka
bazylii- 1 łyżeczka
oregano- 1 duży
pomidor- 1
sok pomidorowy lub koncentrat- 1/2 łyżeczka
cukru-
sól,
pieprzSos beszamelowy:- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
mąki- 1 szklanka
mleka- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprz- duża ilość
startego sera lub w plasterkach, może być Gouda-
makaron lasagnePrzygotowanie:
Sos pomidorowy: wszystkie składniki łącze, miksuje, przyprawiam do smaku.
Sos beszamelowy: w garnku roztapiam
masło, dodaję
mąkę i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję
mleko i energicznie mieszam. Przyprawiam.
Mięso: przyprawiam, dodaję pokrojoną
cebulę w kostkę i smażę na
oliwie aż zmieni kolor. Dodaję do niego
sos pomidorowy i jeszcze chwilę gotuję (około 3 min).Do naczynia żaroodpornego nalewam wrzącej
wody. Maczam w niej
płatki makaronu, każdy po 1 minucie z każdej strony. Drugie naczynie nacieram
masłem. Układam jedną warstwę
makaronu, na to
sos beszamelowy,
mięso i posypuje
serem. I tak do wyczerpania składników. Piekę przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.