Wykonanie
Chleb z dodatkiem
ricotty długo zachowuje świeżość, dlatego często wracam do tego przepisu.Mięciutki, wilgotny .... wspaniały :)Ostatnio coraz częściej mam w kuchni pomocnika ;)przepis Liski


Składniki500 g
mąki pszennej typu 65020 g świeżych
drożdży250 g
sera ricotta, schłodzonego100 g miękkiego
masła25 g
cukru + 1 łyżeczka1 duże
jajko1,5 łyżeczki
soli120 g
wody1 łyżka świeżego (drobno posiekanego
koperku)
Drożdże mieszamy z jedną łyżeczką
cukru oraz łyżką
wody. Odstawiamy na 15 minut by
drożdże ruszyły.
Mąkę mieszamy z
cukrem i
solą, następnie miksując dodajemy pozostałe składniki wraz z
drożdżami.Wyrabiamy robotem z końcówką z hakiem lub ręcznie tak długo aż ciasto, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Kiedy będzie gładkie, dodajemy
koperek i mieszamy do czasu, aż zostanie on równomiernie rozprowadzony w cieście . Przekładamy do miski wysmarowanej
olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 1 - 1,5 godziny . Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i przekładamy do keksówki o wymiarach 30x11. Spryskać wierzch
oliwą. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Piekarnik zaparować (spryskać go
wodą) Wyrośnięty
chleb naciąć wzdłuż
ostrym nożem. Wstawić do piekarnika. Piec 40 minut.
Chleb wyjąć z keksówki i studzić na kratce.