Wykonanie
Lubicie ciasta bez pieczenia? Kto ich nie lubi :) Są szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają :) Zakalec na pewno nam nie grozi :) To ptasie mleczko jest bardzo delikatne i puszyste, w kolorach słońca i pełne egzotycznych smaków. Cudowna osłoda na końcówkę dość kapryśnego w tym roku lata, które mam nadzieję jeszcze trochę nas słońcem popieści. Do musu wykorzystałam
owoce z puszki, ale jeśli macie okazję kupić świeże
mango, to śmiało zróbcie je ze świeżym
owocem :)
Składniki:1 puszka
mango w syropie,1 puszka
brzoskwini w syropie lub 2 świeże
mango,1
galaretka ananasowa (rozpuszczona w szklance
wody),1
galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance
wody),0,5 l
śmietany 30%,1 czubata łyżka
cukru pudru,16-20 podłużnych
biszkoptów,1 mała filiżanka
kawy,2 łyżki
rumu.Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijać, a pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Następnie dodać tężejącą
galaretkę kiwi i wymieszać.Masa z
mango:
Mango z puszki odsączyć z zalewy i zmiksować.
Galaretkę ananasową rozpuścić, przestudzić i dodać do musu z
mango.
Kawę wymieszać z
rumem. Każdego
biszkopta krótko moczyć w
kawie (ja robię to na talerzyku). Wyłożyć dno foremki (moja o wymiarach 24 x 24 cm) nasączonymi
biszkoptami. Na to wylać masę
śmietanową. Włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie pokroić
mango (lub
brzoskwinie) w plasterki, wyłożyć na
śmietanę i zalać całość musem z
mango. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.