Wykonanie
Dzisiaj dzień babci. Z tej okazji życzymy wszytskim babciom wiele zdrowia i szczęścia. :) Wnukom z kolei proponujemy przygotować jakieś fajne ciasto dla babć. Dzisiejszy przepis jest idealny do tego. Bardzo szybki w przygotowaniu, lekki i niezwykle smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić.
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_01_slash_lekki-piankowy-tort-na-zimno/l/1762871716.jpg)
Składniki:Kilka
biszkoptów![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_01_slash_lekki-piankowy-tort-na-zimno/l/1480207282.jpg)
400g mieszanki
owoców leśnych330ml
śmietanki kremówki 30%2 opakowania
galaretki (ulubiony smak np.
owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa)1 łyżka
cukru pudruJedną
galaretkę rozpuszczamy w 250ml
wody, a drugą w 400ml*.Odstawiamy do ostygnięcia. Małą blachę tortownicy wykładamy
biszkoptami. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz z łyżką
cukru pudru. Przestudzoną
galaretkę rozpuszczoną w 250ml
wody miksujemy z ubita kremówką i wykładamy na
biszkopty. Odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut, do całkowitego ścięcia ciasta. Następnie wykładamy
owoce i zalewamy drugą
galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
galaretki. Kiedy
galaretka stężeje ciasto można podawać :) Smacznego
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_01_slash_lekki-piankowy-tort-na-zimno/l/463255471.jpg)
![](/Data/Images/kolizjesmakow.blogspot.com\2014_slash_01_slash_lekki-piankowy-tort-na-zimno/l/2026613389.jpg)
*ilośc
wody dotyczy
galaretek normalnie ropzuszczanych w 500ml
wody.