Wykonanie
Zaczął się nowy rok szkolny. Jeśli macie dylemat, co dać dziecku na chlebek do szkolnego śniadania, to moja propozycja jest prosta i smaczna :) Co ja piszę... jest przepyszna do potęgi, a przy tym przebogata w takie wartości odżywcze jak: witaminy z grupy B (głównie B1, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie, więc do szkoły w sam raz), potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Koncepcja i sposób przyrządzenia pasty jest podobny do mojej pasty z
bobu i
bazylii . Pasta z
czerwonej fasoli (w takiej wersji z patelni) jest uwodząco słodziutka dzięki
czerwonej cebuli, której nie zamieniajcie na żadną inną. Teraz jest to nasz hit :) Wszyscy się nią zajadaliśmy, więc może i Wam zasmakuje :)
Składniki:2 puszki
czerwonej fasoli,35 dag
czerwonej cebuli (inna nie może być),2 ząbki
czosnku,3 łyżki
majonezu,
pieprz,
oliwa z oliwek.
Cebulę przekrawamy na pół i jej połówki kroimy w plastry. Podsmażamy na
oliwie, dodajemy posiekany
czosnek. Następnie dodajemy odsączoną
fasolę i smażymy na wolnym ogniu przez 7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy
majonez i miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku
pieprzem.Wstawiamy do lodówki.