Wykonanie
....chciało by się
rzec fasolowy humus , ale nie wiem czy powinnam używać tej nazwy zastrzeżonej dla pasty z
ciecierzycy.Zamysł podobny kremowa pasta idealna na przekąskę jako dodatek do kanapek,
pity , czy nawet
surowych warzyw. Wzbogacona o dodatek
czerwonej cebuli i
czosnku. Błyskawiczna w przygotowaniu a do tego bardzo zdrowa.
Czerwona fasola zawiera więcej
białka niż
mięso do tego est bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B1 - tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie).
Fasola jest ponadto bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk.Roślina ma lekko strawną
skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z
organi zmu nadmiar cholesterolu.
Puszka
czerwonej fasoli ( czytajcie etykiety, bez dodatków powinna być)mała
czerwona cebula2 ząbki
czosnkuoliwa z oliwekłyżka
octu winnegos ól pierz do smaku
Cebule i
czosnek drobno siekamy, podsadzamy chwilkę na
oliwie, dodajemy odsączoną
fasolę i wszystko razem mieszamy podsmażając ok 1 minuty. Następnie dodajemy jedną łyżkę
oliwy z oliwek i
ocet .Blendujemy lub ugniatamy , do uzyskania gładkiej kremowej masy