ßßß Cookit - przepis na Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli

nazwa

Wykonanie

....chciało by się rzec fasolowy humus , ale nie wiem czy powinnam używać tej nazwy zastrzeżonej dla pasty z ciecierzycy.
Zamysł podobny kremowa pasta idealna na przekąskę jako dodatek do kanapek, pity , czy nawet surowych warzyw. Wzbogacona o dodatek czerwonej cebuli i czosnku. Błyskawiczna w przygotowaniu a do tego bardzo zdrowa. Czerwona fasola zawiera więcej białka niż mięso do tego est bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B1 - tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie).
Fasola jest ponadto bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk.
Roślina ma lekko strawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organi zmu nadmiar cholesterolu.
Puszka czerwonej fasoli ( czytajcie etykiety, bez dodatków powinna być)
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
łyżka octu winnego
s ól pierz do smaku
Cebule i czosnek drobno siekamy, podsadzamy chwilkę na oliwie, dodajemy odsączoną fasolę i wszystko razem mieszamy podsmażając ok 1 minuty. Następnie dodajemy jedną łyżkę oliwy z oliwek i ocet .Blendujemy lub ugniatamy , do uzyskania gładkiej kremowej masy
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2014/03/pasta-z-czerwonej-fasoli.html