ßßß
Jesienna wersja kaszki kukurydzianej - z dodatkiem sosu śliwkowego i uprażonych orzechów włoskich. Smaczne i pożywne jesienne śniadanie. A jeśli zamrozimy trochę śliwek, możemy się nim cieszyć także i zimą! Polecam!Składniki (na 4 porcje):2 szkl mleka roślinnego (używam owsianego)1 szkl wody (można zastąpić mlekiem)szczypta soli1 szkl drobnej kaszki kukurydzianej (najlepiej z niemodyfikowanej kukurydzy)1 łyżka masła sklarowanego1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżka nierafinowanego brązowego cukru1 i 1/2 szkl (lub więcej) wypestkowanych śliwek węgierek, podzielonych na ćwiartki (mogą być mrożone)1/2 szkl wyłuskanych orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelniPonieważ kaszka gotuje się dość szybko, w tym wypadku zaczynam od przygotowania sosu śliwkowego, czyli wrzucam śliwki do niewielkiego garnuszka, dodaję odrobinę wody i zagotowuję. Odstawiam, bo lubię by śliwki pozostały w kawałkach.Zagotowuję mleko z wodą (lub samo mleko), dodaję szczyptę soli oraz masło. Powoli wsypuję kaszkę, bez przerwy mieszając, by nie powstały grudki. Gotuję na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Po wyłączeniu palnika dodaję cukier oraz cynamon. Kaszkę przekładam do miseczek, polewam sosem śliwkowym i posypuję uprażonymi orzechami włoskimi.