ßßß Cookit - przepis na Pasta buraczano-słonecznikowa. Z czosnkiem

Pasta buraczano-słonecznikowa. Z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Kolejne danie uzupełniające poziom żelaza we krwi i ogólnie wpływające na poprawę jakości krwi. Oryginalny przepis znalazłam tutaj . Chciałam uzyskać nieco inną konsystencję, dlatego moje buraki starłam na drobnych oczkach i dodałam więcej słonecznika (którego większość zmieliłam w moździerzu; można go też zmielić np. blenderem). Pasta bardzo nam smakowała!
Składniki (na słoik o objętości 400ml):
ok. 300g buraków, upieczonych w piekarniku
1 szkl uprażonych pestek słonecznika
1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżki jogurtu naturalnego (lub majonezu, albo sojonezu)
sól morska
Buraki starłam na drobnych oczkach tarki.
3/4 pestek słonecznika zmieliłam w moździerzu. Do startych buraków dodałam słonecznik (zmielony i w całości) oraz czosnek, sól i jogurt.Wymieszałam i przełożyłam do słoika.
Jadłam na chlebie razowym (domowym; ostatnio piekę orkiszowy na żytnim zaczynie), często z dodatkiem kiełków.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/04/pasta-buraczano-sonecznikowa-z-czosnkiem.html