Wykonanie
Kolejne danie uzupełniające poziom żelaza we
krwi i ogólnie wpływające na poprawę jakości
krwi. Oryginalny przepis znalazłam tutaj . Chciałam uzyskać nieco inną konsystencję, dlatego moje
buraki starłam na drobnych oczkach i dodałam więcej
słonecznika (którego większość zmieliłam w moździerzu; można go też zmielić np. blenderem). Pasta bardzo nam smakowała!Składniki (na słoik o objętości 400ml):ok. 300g
buraków, upieczonych w piekarniku1 szkl uprażonych pestek
słonecznika1-2 ząbki
czosnku, zmiażdżone2 łyżki
jogurtu naturalnego (lub
majonezu, albo sojonezu)
sól morskaBuraki starłam na drobnych oczkach tarki.3/4 pestek
słonecznika zmieliłam w moździerzu. Do startych
buraków dodałam
słonecznik (zmielony i w całości) oraz
czosnek,
sól i
jogurt.Wymieszałam i przełożyłam do słoika.
Jadłam na
chlebie razowym (domowym; ostatnio piekę orkiszowy na żytnim zaczynie), często z dodatkiem
kiełków.