ßßß
Wszędzie gdzie tylko natknę się na tego typu przepis jest napisane, że to sernik. Ale przecież to zupełna nieprawda! Nie jest nawet jego zastępstwem, jest czymś zupełnie innym - zdrowszym, smaczniejszym i doskonalszym :) To więcej niż sernik. Nie zatyka człowieka (tego deseru można zjeść na prawdę dużo!), nie zaśluzowuje jak zwykły ser. Ma za to mnóstwo dobrych dla naszego organizmu składników - orzechy i migdały (źródła białka i wapnia), olej kokosowy, daktyle, miód... A zresztą, zobaczcie sami!Składniki (na foremkę ok. 17 cm; ja wypełniłam 4 małe, 11 cm kokilki):1.5 szkl nerkowców, namoczonych minimum 5h (a najlepiej na noc)1 laska wanilii1/2 szkl miodu /syropu z agawysok z 1 cytryny2 łyżki oleju kokosowego1 szkl owoców (użyłam malin zamrożonych przeze mnie w sezonie)Składniki na spód:3/4 szkl migdałów3/4 szkl daktyli1 łyżki oleju kokosowego1 kopiasta łyżka kakao (najlepiej ekologicznego)Składniki na spód wymieszałam w malakserze (migdały były wyczuwalne, nie chciałam osiągnąć konsystencji proszku; to jak długo będziemy miksować zależy od upodobań). Wyłożyłam je do 4 małych kokilek.Namoczone nerkowce odcedziłam i zmiksowałam z sokiem z cytryny przy użyciu blendera ręcznego, by osiągnąć jak najgładszą konsystencję (nie posiadam machiny typu Vita-mix czy Termomix, a blender miksuje najdokładniej z dostępnych mi urządzeń). Dodałam olej kokosowy i miód; jeszcze raz zmiksowałam, po czym wmieszałam ziarenka wanilii.Ok. 2/3 orzechowej pasty wyłożyłam na spód kakaowy. Pozostałą pastę wymieszałam ze zmiksowanymi malinami (nie rozmrażałam ich) i wyłożyłam na wierzch. Powierzchnię wyrównałam i miseczki wstawiłam do zamrażarki, by masy stężały.Najlepiej wyciągnąć ciasto z zamrażarki na ok. 30 minut przed konsumpcją.