Wykonanie
Wszędzie gdzie tylko
natknę się na tego typu przepis jest napisane, że to sernik. Ale przecież to zupełna nieprawda! Nie jest nawet jego zastępstwem, jest czymś zupełnie innym - zdrowszym, smaczniejszym i doskonalszym :) To więcej niż sernik. Nie zatyka człowieka (tego deseru można zjeść na prawdę dużo!), nie zaśluzowuje jak zwykły
ser. Ma za to mnóstwo dobrych dla naszego organizmu składników -
orzechy i
migdały (źródła
białka i wapnia),
olej kokosowy,
daktyle,
miód... A zresztą, zobaczcie sami!Składniki (na foremkę ok. 17 cm; ja wypełniłam 4 małe, 11 cm kokilki):1.5 szkl
nerkowców, namoczonych minimum 5h (a najlepiej na noc)1
laska wanilii1/2 szkl
miodu /syropu z agawysok z 1
cytryny2 łyżki
oleju kokosowego1 szkl
owoców (użyłam
malin zamrożonych przeze mnie w sezonie)Składniki na spód:3/4 szkl
migdałów3/4 szkl
daktyli1 łyżki
oleju kokosowego1 kopiasta łyżka
kakao (najlepiej ekologicznego)Składniki na spód wymieszałam w malakserze (
migdały były wyczuwalne, nie chciałam osiągnąć konsystencji proszku; to jak długo będziemy miksować zależy od upodobań). Wyłożyłam je do 4 małych kokilek.Namoczone
nerkowce odcedziłam i zmiksowałam z
sokiem z cytryny przy użyciu blendera ręcznego, by osiągnąć jak najgładszą konsystencję (nie posiadam machiny typu
Vita-mix czy Termomix, a blender miksuje najdokładniej z dostępnych mi urządzeń). Dodałam
olej kokosowy i
miód; jeszcze raz zmiksowałam, po czym wmieszałam ziarenka
wanilii.Ok. 2/3 orzechowej pasty wyłożyłam na spód
kakaowy. Pozostałą pastę wymieszałam ze zmiksowanymi
malinami (nie rozmrażałam ich) i wyłożyłam na wierzch. Powierzchnię wyrównałam i miseczki wstawiłam do zamrażarki, by masy stężały.Najlepiej wyciągnąć ciasto z zamrażarki na ok. 30 minut przed konsumpcją.