Wykonanie
Pyszne risotto! Nie wiem czy to zasługa okrągłego
ryżu, czy nie, ale wyszło na prawdę baaaardzo smaczne. Piekę zwykle więcej
buraków (ok. 1 kg) i
potem przechowuję je przez kilka dni w lodówce, by
mieć pod ręką gdy przyjdzie mi pomysł na jakieś danie (resztę upieczonych w tej porcji
buraków wykorzystałam do tarty, która w następnym
poście).Składniki na risotto (na 4-5 porcji):1 szkl
ryżu brązowego (użyłam okrągłego), można go namoczyć by się szybciej ugotował2 duże
cebule, posiekanekawałek
imbiru, zmiażdżony2 ząbki
czosnku, zmiażdżone
oliwa1 łyżka
masła (niekoniecznie)ok. 500 ml
bulionu warzywnego (użyłam kostki ekologicznej)do podania: liście
roszponki /sałaty /rukoliSkładniki sałatki:ok. 400 g upieczonych
buraków, obrane i pokrojone w kostkę4-5
ogórków kiszonych, pokrojone w półplasterki1/2 pęczka
koperku, posiekanego2 łyżki
oleju lnianegoszczypta
pieprzu ziołowegoCebulę zeszkliłam na
oliwie z dodatkiem
masła (jeśli danie ma być wegańskie należy
masło ominąć). Dodałam
imbir oraz
czosnek, a następnie
ryż. Smażyłam 3-4 minuty, po czym zalałam
bulionem warzywnym. Dusiłam na wolnym ogniu (pod przykryciem), aż
ryż wchłonął cały płyn.
Buraki i
ogórki wymieszałam w misce, dodałam
koperek. Doprawiłam
pieprzem oraz
olejem lnianym. Można ewentualnie dosolić do smaku, ale według mnie nie jest to konieczne (
ogórki kiszone są dość słone).
Ryż ułożyłam na liściach
roszponki. Podałam z
sałatką.