Wykonanie
kruche babeczki z nadzieniem
jabłkowo-
marchewkowymUwielbiam kruche ciasto, a jeszcze kiedy jest to dobre kruche ciasto, to jestem w siódmym niebie. Poniżej zaprezentowany przepis okazał się być bardzo dobrym przepisem na kruche. Na same babeczki miałem ochotę, odkąd zobaczyłem je na blogu Smakołyki Bereniki . W końcu udało się je zrobić, rzecz jasna jak zawsze w moim przypadku, z
pewnymi zmianami ;). Jedną z nich jest wzbogacenie nadzienia o
marchewkę. #jedzjabłka #jemjabłka
Składniki:1,5-2 szklanki
mąki120 g
margaryny1
jajko1
żółtko2,5 łyżki
cukru pudruok. 2 łyżeczek
cukru wanilinowegoszczypta
soli3 starte
jabłka średniej wielkości3 średnie
marchewki0,5 łyżeczki
cynamonu (opcjonalnie)1-2 łyżki
cukru do
jabłekodrobina
mąki ziemniaczanejMąkę przesiać do miski, wymieszać z 2,5 łyżki
cukru pudru,
cukrem wanilinowym i szczyptą
soli. Dodać pokrojoną w kostkę
margarynę oraz
jajko i
żółtko. Zagnieść gładkie ciasto [gdyby było za suche, można dodać ciut
margaryny; jeśli będzie zbyt kleiste - ciut
mąki]. Ciasto włożyć na ok. pół godziny do lodówki.
Jabłka i
marchew obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać. Mieszankę podsmażyć z dodatkiem
cukru i
cynamonu na średnim ogniu. Wystudzić. [Można też zrobić babeczki tylko z
jabłkiem; można również zmiksować blenderem całe nadzienie, aby
marchew nie była aż tak wyczuwalna.]Formę na muffinki posmarować
masłem lub
margaryną i wysypać
bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinać krążki o średnicy większej niż pojedyncza foremka na muffinki (powinno ich wyjść co najmniej 12). Krążkami wylepiać foremki. W każdą z wylepionych foremek wsypać po około pół łyżeczki
mąki ziemniaczanej, a następnie włożyć łyżkę (lub nieco więcej) nadzienia.Z pozostałego ciasta wyciąć mniejsze krążki i nałożyć na foremki, sklejając mocno brzegi krążka.Piec przez 25-30 min. w 200 o C.