Wykonanie
Jeżeli lubisz
jabłka z dodatkiem
cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :)Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam
bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni.
Składniki:1,5 szklanki
mąki100g
margaryny2
żółtka5 łyżek
cukruszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu12 łyżeczek startych
jabłekcukier i
cynamon do smaku do
jabłekodrobina
mąki ziemniaczanej do posypania ciasta
Wykonanie:- ciasto zagnieść z
mąki,
margaryny,
żółtek,
cukru,
soli i
cynamonu, schować do woreczka i schłodzić w lodówce lub zamrażarce-
jabłka podprażyć w rondelku razem z
cukrem i
cynamonem- schłodzone ciasto rozwałkować na placek około 0,5cm lub więcej, wykrawać z niego dość duże kółka (ja wykrawałam pokalem do
piwa, ponieważ ta wielkość idealnie pasuje do mojej formy na muffiny)
- foremki wysmarowane tłuszczem i posypane
bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki- ciasto posypać odrobiną
mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki
jabłek- z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył- piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut
Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie, ale na zimno również znajdzie swoich zwolenników, czy to na deser, czy jako dodatek do śniadania do pracy ;)