ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym

Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Jeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :)
Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
100g margaryny
2 żółtka
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
12 łyżeczek startych jabłek
cukier i cynamon do smaku do jabłek
odrobina mąki ziemniaczanej do posypania ciasta
Wykonanie:
- ciasto zagnieść z mąki, margaryny, żółtek, cukru, soli i cynamonu, schować do woreczka i schłodzić w lodówce lub zamrażarce
- jabłka podprażyć w rondelku razem z cukrem i cynamonem
- schłodzone ciasto rozwałkować na placek około 0,5cm lub więcej, wykrawać z niego dość duże kółka (ja wykrawałam pokalem do piwa, ponieważ ta wielkość idealnie pasuje do mojej formy na muffiny)
- foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki
- ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek
- z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył
- piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut
Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie, ale na zimno również znajdzie swoich zwolenników, czy to na deser, czy jako dodatek do śniadania do pracy ;)
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/10/kruche-babeczki-z-nadzieniem-jabkowym.html