Wykonanie
Naszła mnie ochota na tartę kremem :) Nie smakuje może jak taka na tradycyjnym kruchym cieście z
masłem (choć w
sumie to już nie pamiętam tego smaku), ale jedno jest pewne - wykorzystam ten pomysł jeszcze wiele
razy :-D Następne może tartaletki z kremem czekoladowym? ;-)

Składniki na spód:140 g
mąki gryczanej70 g
mąki ryżowej70 g
mąki ziemniaczanej40 g
mąki z
ciecierzycy100 g
cukru pudru1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
olejuSkładniki na krem:200 g
truskawek115 g
kaszy jaglanej (trochę ponad pół szklanki)4-6 łyżek
cukruWykonanie:Nastawiamy piecyk na 180 stopni. W dużej misce mieszamy
mąki i
cukier puder. Dodajemy
olej,
wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dosyć gęste. Przekładamy ciasto do formy na tartę i dokładnie oblepiamy nim całą formę.(Ciasto można "podziurawić" widelcem albo wyłożyć folią aluminiową i obciążyć
suchą fasolą, żeby nie urosło).Pieczemy przez około 18 min.
Kaszę jaglaną gotujemy w podwójnej ilości
wody bądź
mleka roślinnego.
Truskawki rozgniatamy, wrzucamy do garnka i zasypujemy
cukrem. "Smażymy" przez około 10-15 min na wolnym ogniu. Dodajemy do ugotowanej
kaszy i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. Ewentualnie dosładzamy do smaku.Lekko przestudzonym (ale nie za bardzo bo wtedy gęstnieje) kremem wykładamy upieczony spód.Można polać
czekoladą (50 g
czekolady + 3 łyżki
mleka ryżowego, przekładamy do garnka i na wolnym ogniu rozpuszczamy często mieszając) i posypać
migdałami i świeżymi
truskawkami.

Smacznego <3