Wykonanie

Po zrobieniu sernika na zimno (przepis tutaj) zostały mi
białka, więc chciałam je wykorzystać. Jednocześnie miałam przeogromną ochotę na ciasto
czekoladowe... I wyszły
kakaowe babeczki, wilgotne, miękkie i puszyste, pokryte delikatną pianą z
białek z kwaśno-gorzką
skórką cytrynową. Pysznie :)
KAKAOWE BABECZKI Z
CYTRYNOWĄ BEZĄSkładniki (na 12 babeczek):250g
mąki (wymieszałam 180g pszennej i 70g pełnoziarnistej)250g
jogurtu naturalnego120g
cukru70ml
oleju2 łyżki
kakaojajkołyżka
cukru z
wanilią2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyDodatkowo:3
białkaok. 100g
cukruskórka otarta z jednej
cytrynyMąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę przesiać i wymieszać.
Jajko rozbełtać, dodać
cukier,
olej i
jogurt i dokładnie wymieszać. Dorzucić
mąkę i szybko wymieszać. Babeczki piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubić ze stopniowo dodawanym
cukrem, na koniec dodać
skórkę cytrynową. Pianę wykładać łyżką na babeczki i wstawić do piekarnika na około 20 minut (obniżyć temperaturę do 150 stopni), do zrumienienia.