Wykonanie
Jakiś czas temu robiłam Brownie (link do przepisu tutaj), więc przyszedł czas i na blondie ;) Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, słodkie, dość zbite i lekko się ciągnie, w smaku trochę przypomina batona, a nie ciasto. Do tego warstwa
cynamonu i kawałki
białej czekolady, a na wierzch lekko
mleczna glazura…BLONDIE Z
CYNAMONEM I
BIAŁĄ CZEKOLADĄSkładniki (na formę 32x22cm)300g
mąki170g
masła220g
cukru110g
brązowego cukru2
jajka1
żółtko1 i ¼ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli150g
białej czekoladyDodatkowo:łyżka
cukrułyżka
brązowego cukrułyżka
cynamonuI jeszcze:75g
cukru pudru1-2 łyżki
mlekaMasło ubić na puszystą masę, wymieszać z
cukrami, a dalej z
jajkami i
żółtkiem. Do
maślanej mieszanki dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól, wymieszać na wolnych obrotach miksera, a następnie dosypać posiekaną
białą czekoladę. Ciasto podzielić na pół, jedną część wyłożyć do natłuszczonej formy, posypać
cynamonem z
cukrami i na to wyłożyć drugą część. Piec w temperaturze 160°C z termoobiegiem przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Potem ostudzić.
Mleko wymieszać z
cukrem pudrem, otrzymaną glazurą polać ciasto. I to już, można jeść ;)Przepis od Sally ;)
Wpis dołącza do akcji: