Wykonanie
Kasza gryczana ma swoich zagorzałych zwolenników i zatwardziałych przeciwników - jak moja mama :)A jak Wam smakuje?Jedno jest pewne
kasza gryczana to samo zdrowie. Gdyż jest ona lekkostrawna, łatwo przyswajalna, zawierają wiele bardzo cennych składników, zwłaszcza witaminy z grupy B, magnez oraz wapń. Polecam!
Składnik: ( na 10 kotlecików)2 woreczki (200 g)
kaszy gryczanej5
jajek3
ogórki kiszone1
cebula1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
szczypiorkusól,
pieprz,
gałka muszkatołowabułka tartaolejPrzygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę obieramy, drobno kroimy w kosteczkę i przesmażamy na gorącym
oleju. Gotujemy 4
jajka na twardo.Do miski wsypujemy
kaszę i dokładnie blendujemy, dodajemy posiekaną
natkę pietruszki oraz
szczypiorek, pokrojone w drobną kostkę
jajka i
ogórki. Doprawiając gałką,
solą i
pieprzem do smaku, wrzucamy surowe
jajko i wszystko starannie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w
bułce tartej.Rozgrzewamy
olej na patelni i smażymy kotlety z
kaszy gryczanej z dwóch stron na złoty kolor.Smacznego!