Wykonanie
Od małego uwielbiałam
golonkę!Mama zwykle ją gotowała i podawała rozpływającą się w ustach z pańćkrautem(tłuczonymi
ziemniakami połączonymi z ugotowaną
kiszoną kapustą),Ja, przygotowałam swoją wersję - marynowane a później duszone
golonki w
piwie.Wypróbujcie koniecznie! :-)
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):2
golonki500 ml
jasnego piwasólpieprzmajeranekmielona
ostra papryka2 łyżki
musztardy2 łyżki
miodu5 łyżek
olejuwodaKrok po kroku:
Golonki myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia.Robimy marynatę: łączymy 2 łyżki
oleju,
miód,
musztardę,
sól,
pieprz,
paprykę,
majeranek. Oblewamy nią
golonki i schładzamy w lodówce przez godzinę.W wysokim garnku rozgrzewamy pozostały
olej i chwilę obsmażamy
golonki z każdej strony. Po chwili podlewamy je
wodą - do połowy ich wysokości - dusimy przez 1 godzinę, polewając
golonki tworzącym się sosem i obracając je od czasu do czasu. Gdyby w garnku brakowało płynu, dodajmy
wody.Po tym czasie zalewamy
golonki piwem i dusimy 1 - 1,5 godziny, aż
mięso będzie bardzo miękkie i odchodzące od kości.Podajemy koniecznie z
musztardą lub
chrzanem i kuflem ulubionego
piwa.Smacznego! :-)
I
musztarda po obiedzie... :-)