ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Od małego uwielbiałam golonkę!
Mama zwykle ją gotowała i podawała rozpływającą się w ustach z pańćkrautem
(tłuczonymi ziemniakami połączonymi z ugotowaną kiszoną kapustą),
Ja, przygotowałam swoją wersję - marynowane a później duszone golonki w piwie.
Wypróbujcie koniecznie! :-)
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
2 golonki
500 ml jasnego piwa
sól
pieprz
majeranek
mielona ostra papryka
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
5 łyżek oleju
woda
Krok po kroku:
Golonki myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia.
Robimy marynatę: łączymy 2 łyżki oleju, miód, musztardę, sól, pieprz, paprykę, majeranek. Oblewamy nią golonki i schładzamy w lodówce przez godzinę.
W wysokim garnku rozgrzewamy pozostały olej i chwilę obsmażamy golonki z każdej strony. Po chwili podlewamy je wodą - do połowy ich wysokości - dusimy przez 1 godzinę, polewając golonki tworzącym się sosem i obracając je od czasu do czasu. Gdyby w garnku brakowało płynu, dodajmy wody.
Po tym czasie zalewamy golonki piwem i dusimy 1 - 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie i odchodzące od kości.
Podajemy koniecznie z musztardą lub chrzanem i kuflem ulubionego piwa.
Smacznego! :-)
I musztarda po obiedzie... :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/09/golonka-w-piwie-i-z-piwem-podana.html