Wykonanie
Uwielbiam robić zapiekanki. Są proste w wykonaniu, nie zabierają wiele czasu, a zwierają wszystko co lubię: kawałki
mięsa,
pomidorowy sos i
ziemniaki lub makron. Ponadto wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :)Tym razem postanowiłam do
ziemniaków dorzucić
kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna!
Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów
smakowych. Polecamy
póki sezon na świeże warzywa trwa :)

Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 5Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczeniaSkładniki:

500g
mięsa mielonego2
marchewki1
pietruszka1 puszka
pomidorów krojonych1 łyżka
przecieru pomidorowego1 łyżka
oleju rzepakowegoKilka gałązek
koperkuPrzyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól,
słodka papryka,
ostra papryka,
oreganoNa puree:1 mały
kalafior4-5
ziemniaków2 łyżki
masłaPrzyprawy:
sól,
biały pieprzPrzygotowanie puree:
Kalafiora porcjujemy na różyczki, a
ziemniaki obieramy. Umieszczamy w garnku z zimną, lekko osoloną
wodą i stawiamy na gaz. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z gazu, odcedzamy. Dodajemy
sól,
pieprz i
masło. Zgniatamy praską do
ziemniaków na kremowe puree.Przygotowanie zapiekanki:
Marchewkę i
pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnie wylewamy trochę
oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy
mięso i dokładnie obsmażamy w międzyczasie doprawiając do smaku. Kiedy
mięso będzie obsmażane dodajemy
pomidory oraz
przecier pomidorowy rozpuszczony w 1/4 szklance
wody. Całość mieszamy i smażymy około 5 minut. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy puree. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut (aż puree zacznie się rumienić z wierzchu). Wyciągamy i obsypujemy
koperkiem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.




