Wykonanie
Bardzo lubię dania z drobiu i ciągle szukam nowych inspiracji do ich przyrządzania. Ostatnio planując na obiad kotlety, zastanawiałam się czym zastąpić tradycyjną panierkę. Szybko wpadłam na pomysł, by zamiast
bułki tartej dać
otręby owsiane. Smak kotletów okazał się całkiem inny, zupełnie oryginalny i zdecydowanie przypadł mi do gustu :) Szczerze polecam!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 4Składniki:2 pojedyncze
piersi z kurczaka2
jajka2 garści
mąki2 garści
otrębów owsianych
Masło do smażeniaŚwieżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprzRozgrzewamy patelnie. Do
trzech kolejnych miseczek wsypujemy
mąkę, wbijamy
jajka i wykładamy
otręby owsiane. Na ciepłą patelnie wykładamy
masło, aby się rozpuściło.
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy zbędne błonki. Tniemy poprzecznie lekko po skosie. Każdy kawałek solimy i obsypujemy
pieprzem. Następnie obtaczamy w
mące,
jajku i otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut na każdej stronie, do uzyskania złotego koloru. Podajemy na ciepło. Smacznego.