Wykonanie
W wieczór wigilijny trzymamy się tradycji i nie jadamy dań
mięsnych. Jednak sam
karp nam nie wystarcza, dlatego przyrządzamy
ryby różnego rodzaju,w tym
łososia. Jest to nasz ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj najprostszy przepis z udziałem tej
ryby, mianowicie smażony filet z
łososia.
Składniki:
Kawałek filetu z
łososiaOliwa z oliwekSól,
pieprz białyFilet myjemy pod bieżącą
wodą i delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy
solą oraz
białym pieprzem.
Łosoś jako
ryba niezwykle delikatna nie wymaga dużej ilości przypraw więc podsypujemy ją ostrożnie. Teoretycznie przed smażeniem można obtoczyć
rybę w
mące, ale akurat ten gatunek
ryby naszym zdaniem
traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco
oliwy z oliwek oraz na rozgrzaną układamy
łososia. Smażymy chwilę z obu stron.
Rybę podajemy z
masłem ziołowym lub
sosem czosnkowym, a jako dodatek proponujemy puree ziemniaczane.