ßßß Cookit - przepis na Śledź po litewsku

Śledź po litewsku

nazwa

Wykonanie

Ostatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek.
Składniki:
4 filety ze śledzia
4 szprotki wędzone z oleju
2 ogórki kiszone
½ słoiczka koncentratu pomidorowego
1 cebula (opcjonalnie 2 małe)
40g suszonych grzybów
Olej
Sól, pieprz
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy około pół godziny na małym ogniu. W między czasie śledzie kroimy na kawałki. Cebule kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor. Szprotki rozcieramy i dodajemy na patelnie. Po około 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na malutkim ogniu. Dolewamy wywar z grzybów, a je same kroimy na drobno i dorzucamy na patelnie. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Opcjonalnie można wszystko razem wymieszać i podawać w formie sałatki.Smacznego!:)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/12/sledz-po-litewsku.html