Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszną
sałatkę śledziową z
jajkiem.
Sałatka wymaga, niestety, przygotowania poszczególnych składników wcześniej, ale wierzcie mi, jest tego warta! Jak już ją zrobicie i spróbujecie to nie sposób się od niej oderwać!:)
Ilość porcji: Duża miska/ 6 porcjiCzas przygotowania: 15 minut+ czas potrzebny na moczenie
śledzia i zamarynowanie
cebuliSkładniki:
0,5kg
filetów śledziowych a’la
matjas4
jajka4
ogórki kiszone4
cebulePuszka
groszku konserwowego2 łyżki
majonezu2 łyżki
śmietany 12%Łyżeczka
cukruKilka kropli
octuSól,
pieprzFilety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie na pół dnia w
mleku. Najwygodniej zostawić
śledzie w
mleku na noc.
Cebule kroimy bardzo drobno w kostkę, posypujemy
cukrem i skrapiamy
octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na pół.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
Groszek odsączamy z zalewy.
Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy
majonez i
śmietanę. Doprawiamy odrobiną
pieprzu i
solą. Ilość
soli jest zależna od tego jak słona jest
ryba.
Sałatkę zostawimy na chwilkę do przegryzienia i można zajadać : ) Smacznego