Wykonanie
Na wigilijnym
stole nie może zabraknąć galartów z
rybą. Te warto przygotować w momencie kiedy mamy już zrobioną zupę
rybną.
Wywar z niej doskonale się nada do przygotowania
galaretki, którą zalejemy nasze galarty. Same galarty są bardzo proste w wykonaniu. Wymagają kawałka usmażonej lub ugotowanej
ryby, ugotowanych warzyw lub
jajka. Wszystkie produkty układamy w wybrany przez nas sposób i zalewamy
galaretką. Czekamy kilka godzin i gotowe!
Składniki:
Kawałek ugotowanego
karpiaJajko ugotowane na twardo
GroszekUgotowana
marchewka1 łyżka
żelatyny1 litr zupy
rybnejW wybranym naczyniu umieszczamy ugotowane
jajko pokrojone na plastry. Następnie układamy kawałki
ryby, sprawdzając by nie miała ości. Wrzucamy kilka kulek
groszku i pokrojoną ugotowaną
marchewkę.
Żelatynę rozpuszczamy w około 1 litrze przecedzonej zupy
rybnej. Przygotowanym płynem zalewamy
rybę z warzywami. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy tuż przed podaniem. Podajemy w przygotowanych naczyniach lub wyjmujemy na półmiski.**My przygotowujemy galarty w małych szklankach. Tuż przed podanie oblewamy szklanki ciepłą
woda z kranu. Wówczas galarty bez problemu „wyskoczą” na talerz. Można jednak poukładać produkty na głębokim półmisku i ten zalać galartem. Będzie wyglądać równie efektowanie.