ßßß Cookit - przepis na Galart z karpia

Galart z karpia

nazwa

Wykonanie

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć galartów z rybą. Te warto przygotować w momencie kiedy mamy już zrobioną zupę rybną. Wywar z niej doskonale się nada do przygotowania galaretki, którą zalejemy nasze galarty. Same galarty są bardzo proste w wykonaniu. Wymagają kawałka usmażonej lub ugotowanej ryby, ugotowanych warzyw lub jajka. Wszystkie produkty układamy w wybrany przez nas sposób i zalewamy galaretką. Czekamy kilka godzin i gotowe!
Składniki:
Kawałek ugotowanego karpia
Jajko ugotowane na twardo
Groszek
Ugotowana marchewka
1 łyżka żelatyny
1 litr zupy rybnej
W wybranym naczyniu umieszczamy ugotowane jajko pokrojone na plastry. Następnie układamy kawałki ryby, sprawdzając by nie miała ości. Wrzucamy kilka kulek groszku i pokrojoną ugotowaną marchewkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 1 litrze przecedzonej zupy rybnej. Przygotowanym płynem zalewamy rybę z warzywami. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy tuż przed podaniem. Podajemy w przygotowanych naczyniach lub wyjmujemy na półmiski.*
*My przygotowujemy galarty w małych szklankach. Tuż przed podanie oblewamy szklanki ciepłą woda z kranu. Wówczas galarty bez problemu „wyskoczą” na talerz. Można jednak poukładać produkty na głębokim półmisku i ten zalać galartem. Będzie wyglądać równie efektowanie.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/12/galart-z-karpia.html