ßßß Cookit - przepis na PRZEPIS - Galat rybny

PRZEPIS - Galat rybny

nazwa

Wykonanie

Alternatywa dla galatu mięsnego. Równie smaczny i o wiele zdrowszy.
Ja do jego wykonania wykorzystałam złowionego przez mojego tatę leszcza, ale można wykorzystać dowolną rybę. Można również nieco oszczędzić sobie czasu i użyć filety.
SKŁADNIKI:
1 świeża ryba
2 średnie marchewki
groszek konserwowy
kukurydza konserwowa
3 jajka
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
żelatyna
Rybę oczyścić, pokroić w dzwonki i ugotować. Rybę można wybrać według upodobań, ja wykorzystałam leszcz świeżo złowionego przez mojego tatę. Do wywaru dodać obrane marchwie oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gdy mięso będzie miękkie, pozostawić do ostygnięcia a następnie rozdzielić mięso od ości.
Wywar odcedzić i dodać do niego żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W plastikowe kubeczki ułożyć plastry ugotowanych jajek. Następnie umieścić pokrojoną marchewkę i kukurydzę z groszkiem. Przełożyć rybą i ponownie pokryć warzywami. Zalać wywarem z żelatyną. Pozostawić do stężenia.
Źródło:http://anitainspiruje.blogspot.com/2014/01/przepis-galat-rybny.html