ßßß
Ilość porcji: 4Czas przygotowania: około1hSkładniki:
0,5 kg mięsa (np. łopatki albo gotowej mieszanki gulaszowej)CebulaPapryka ( ja użyłam czerwonej, ale równie dobrze może to być po pół żółtej i pół czerwonej)Szklanka bulionu ( jeśli akurat nie mamy może być z kostki)3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżka mąki + pół szklanki wody*Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka (opcjonalnie słodka)*chyba że preferujemy nie zgęstniane sosy wówczas omijamy te składnikiMięso myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz wrzucamy nasze mięso. Intensywnie podsmażamy ze wszystkich stron, pamiętając by go nie solić bo stwardnieje. W czasie gdy mięso się smaży nastawiamy bulion w garnku. Dorzucamy do niego liść laurowy i ziele angielskie. Zostawiamy na malutkim ogniu. Podsmażone mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zarumieni dokładamy ją do garnka. Paprykę myjemy pod bieżącą woda, kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni. Kiedy zmięknie dorzucamy do garnka. Zostawiamy teraz mięso by sobie „pykało” jakieś 20 minut, a w tym czasie przygotowujemy placki ziemniaczane według tego przepisu. Po upłynięciu czasu dorzucamy do garnka koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. My zazwyczaj wrzucamy około łyżeczki ostrej papryki. Całość mieszamy. W pół szklanki wody rozpuszczamy dokładnie mąkę, tak by nie było grudek. Dolewamy do powstałego sosu. Trzymamy chwilkę na ogniu, aż składniki połączą się i możemy podawać. Koniecznie na ciepło!


