Wykonanie
Słonecznie, lekko, ciepło i
cytrusowo. Oto receptura na wspaniałą
sałatkę z
kurczakiem,
rukolą i
cytrusami. Całość polana dość intensywnym, lekko pikantnym dipem. Pychota. Zwłaszcza latem!
Ilośc porcji: 3Składniki:200 – 300g
piersi z kurczaka1,5
pomarańcza1
grejpfrut½
cytrynyRukola5 łyżek
oliwy3 łyżki sosu słodko-pikantnego
Przyprawy:
chili (można zastąpić świeżą papryczką)
imbir,
sól,
pieprzPiersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem w plastry. Następnie przygotowujemy marynatę: wlewamy do miseczki 2 łyżki
oliwy.
Cytrynę wyparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy połowę
skórki z cytryny na tarce na małych oczkach. Dorzucamy do
oliwy.
Mięso dokładnie oblewamy marynatą i odkładamy na kwadrans. W
między czasie wyparzamy
owoce oraz obieramy ze skórki. Wycinamy
owoce bez skórek zachowując sok, który wycieknie w tym czasie. W miseczce łączymy sok z
pomarańczy,
grejpfruta, sos słodko-pikantny,
oliwę oraz sok z połowy
cytryny. Doprawiamy
imbirem i
chili oraz mieszamy.
Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy
rukole,
cytrusy oraz
kurczaka. Całość polewamy przygotowanym sosem i zajadamy!