Wykonanie
Risotto. Danie jednogarnkowe, nie szybkie. Na dodatek niefotogeniczne, bo ilekroć chciałam umieścić je na blogu, zawsze zdjęcie było nieciekawe. Tym razem uchwyciłam wszystko, tak jak być powinno.
Składniki:~ 250 g
ryżu Arborio~ mrożona
mieszanka warzyw- użyłam mieszanki na patelnię Hortex~ 1 średnia
pierś z kurczaka~
przyprawy do marynaty:
currychilisólszczypta
szafranu~ 2 łyżki
oleju~ 2 łyżki
oliwy do smażenia~ około 1 litra
bulionuDo miski wlać
olej, dosypać podane
przyprawy.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić na cieknie paski, wymieszaćw marynacie. Na
oliwie podsmażyć
ryż, aż będzie przeźroczysty. Następnie stopniowo dolewać
bulion, cały czas mieszając. Doprowadzić do miękkości podlewanym
bulionem, pamiętając by cały czas mieszać, bo risotto lubi się przypalać, Pod koniec wrzucić warzywa i wymieszać.Kawałki zamarynowanej piersi usmażyć na patelni i dodać do risotta. Całość wymieszać i doprawić do smaku.About Paula