Wykonanie
Jest bardzo dużo sernikowych wariantów. Pieczone, te bez pieczenia na zimno i oszukane ;)Tym razem będzie sernik pieczony w kąpieli
wodnej. Zobaczcie co z tego wyszło :)
Sernik z
malinową konfiturąSkładniki na
czekoladowy spód :~ 30g
gorzkiej czekolady~ 30g
mlecznej czekolady~ 25g miękkiego
masła~ 50g
cukru~ 40g
maki~ 1
jajkoPiekarnik nagrzać do 175 ° C .
Czekoladę połamać na kostki, roztopić razem z
masłem na kąpieli
wodnej.
Jajko utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Połączyć z ostudzoną
czekoladą, na koniec dodać
mąkę i wszystko razem dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnie. Piec około 12 minut.Składniki na masę
serową:~ 500g
tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie~ 500g
sera mascarpone~ 3 łyzki
mąki ziemniaczanej~ 1 szklanka
cukru~ 80ml
śmietanki kremówki 30%~ 5
jajek~ 2 łyżeczki
cukru wanilinowego~ 15 łyżek
konfitury malinowejSer twarogowy i
mascarpone włożyć do miski i zmiksować na małych obrotach na gładką masę, dodać
mąkę. Cały czas miksując dodawać stopniowo
cukier (wanilinowy też). Następnie wbijać
jajka z około 30 sekundowymi przerwami. Na koniec zmiksować ze
śmietanką.Tortownice z podpieczonym
spodem należy z zewnątrz obwinąć folia aluminiową oraz rękawem do pieczenia, związać sznurkiem. Do tak przygotowanej blachy na
czekoladowy spód wylać
serową masę. Na wierzch delikatnie nakładać po łyżce
malinowej konfitury w taki sposób, aby nie zanurzyć kleksów w
masie serowej.Blachę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, w którą należy wlać wrzącą
wodę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 °C i piec przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 ° C i piec jeszcze przez 90 minut.Sernik studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut pozostawić w wyłączonym piekarniku, a następne 15 minut uchylić drzwiczki. Po tym czasie wyjąć z formy z
wodą i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówkina 8 godzin.
About Paula