Wykonanie
Szukałam ostatnio kremu, którym mogłabym przełożyć
biszkoptowe muffiny. Zazwyczaj trafiałam na masy, które są na bazie budyniu. A ja jakoś nie szczególnie za
budyniem przepadam...I tak trafiłam na to
cytrynowe cudo. Doskonałe do ciast, wypełnienia kruchych babeczek lub po prostu do podjadania łyżeczką ;)Lemon
CurdSkładniki:~ sok wyciśnięty z 3
cytryn + skórka z połowy~ 2
żółtka~ 2
jajka~ 200g
cukru~ 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej~ 1 łyżeczka
oliwyWszystkie składniki (oprócz
oliwy) umieścić w rondelku i wymieszać. Postawić na najmniejszy palnik i zagotować cały czas mieszając (około 2 minuty) aż do zagęszczenia, następnie dodać
oliwę i ponownie zagotować. Jeśli powstaną grudki można przetrzeć krem przez sitko. Ostudzoną masę przełożyć do słoiczka. Krem można przechowywać w lodówce około tygodnia.
About Paula