ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy krem- Lemon Curd

Cytrynowy krem- Lemon Curd

nazwa

Wykonanie

Szukałam ostatnio kremu, którym mogłabym przełożyć biszkoptowe muffiny. Zazwyczaj trafiałam na masy, które są na bazie budyniu. A ja jakoś nie szczególnie za budyniem przepadam...
I tak trafiłam na to cytrynowe cudo. Doskonałe do ciast, wypełnienia kruchych babeczek lub po prostu do podjadania łyżeczką ;)
Lemon Curd
Składniki:
~ sok wyciśnięty z 3 cytryn + skórka z połowy
~ 2 żółtka
~ 2 jajka
~ 200g cukru
~ 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka oliwy
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w rondelku i wymieszać. Postawić na najmniejszy palnik i zagotować cały czas mieszając (około 2 minuty) aż do zagęszczenia, następnie dodać oliwę i ponownie zagotować. Jeśli powstaną grudki można przetrzeć krem przez sitko. Ostudzoną masę przełożyć do słoiczka. Krem można przechowywać w lodówce około tygodnia.
About Paula
Źródło:http://zielonazapaska.blogspot.com/2013/02/cytrynowy-krem-lemon-curd.html