ßßß Cookit - przepis na Żółciakowe flaczki

Żółciakowe flaczki

nazwa

Wykonanie

Zdobycz na dzisiejsze danie wypatrzyłem z daleka. Nie sposób było przeoczyć. Ten rósł na wierzbie, podobno najlepsze są dębowe :)
Grzyb wartościowy z kulinarnego punktu widzenia, jednakże kiedy go widzimy, to ostatnie co nam przychodzi do głowy, to że można go zjeść :) Przy okazji pozdrawiam panią, która patrzyła się na mnie jak na debila kiedy to zbierałem :) Polecany jest do zbierania wiosną, ze względu na to, że z czasem twardnieje. Ja jednak wolę kiedy jest bardziej mięsisty, wtedy można go wykorzystać do rzeczy innych niż potraw typowo grzybowych i tutaj wiele możliwości mających różna preferencje kulinarne. Kiedy go gotujemy to śmierdzi prawnie równie intensywnie jak w przypadku prawdziwych flaków :)
Składniki:
- kilka żółciaków siarkowych
- marchewka
- cebula
- olej
- majeranek
- musztarda
Wykonanie:
Grzyby wypłukać i gotować 15 min. Następnie pokroić w paski i wrzucić do wody razem ze startą marchewką. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do pozostałych składników. Wzbogacić smak musztardą i majerankiem.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2011/10/zociakowe-flaczki.html