Wykonanie
Mnie się
szparagi jeszcze nie znudziły, nie ma ich już za wiele, za moment zostanie po nich tylko wspomnienie. Dzisiaj postanowiłam zamknąć je w cieście francuskim. Jest to szybki i łatwy sposób na smaczne danie z
zielonymi szparagami. Tak naprawdę to można zrobić wiele wariacji na temat, zmieniając składniki, które będziemy wkładać do ciasta razem ze
szparagami.
Składniki:opakowanie gotowego
ciasta francuskiegopęczek
zielonych szparagówdowolna
szynkatarty
ser (
grana padano)
żółtkosól i
pieprzSzparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, solimy i przyprawiamy
pieprzem. Z ciasta wycinamy kwadraty, nie za duże, nie za małe, lecz w sam raz ;) Wycinamy jeden kwadrat na dwa
szparagi, układamy ciasto na blasze. Na ciasto układamy plaster
szynki, na to
szparagi i posypujemy tartym
serem. Zawijamy wszystko (jak na zdjęciach) i dokładnie zlepiamy ciasto. Ciasto smarujemy rozbełtanym
żółtkiem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni i pieczemy
ciastka około 12- 15 minut. Posypujemy tartym
serem i możemy konsumować.