Wykonanie
Sezon
szparagowy w pełni, ceny
szparagów z dnia na dzień maleją. Nic tylko kupować i jeść, aż do czasu kiedy znikną. Oby ta chwila nie nadeszła... Zupę z bia łych
szparagów, którą Wam dzisiaj przedstawię, gotowała moja babcia, gotuje mama i ja kontynuuję tradycję. Z wielką przyjemnością oczywiście. Zupa lekko słodka, podawana ze
śmietaną,
makaronem i zieloną
pietruszką. I jeszcze
przyprawa Maggi- trochę jak do ros o łu ;) W tej wersji podana z paluchami z ciasta francu skiego, przepis w kolejn ej odsłonie (tutaj).


Składniki:pęczek białych
szparagówmarchewkapietruszkakawałek
seleraziele angielskie,
pieprz w ziarnach
sólzielona
pietruszkaśmietana np. 18%Obieramy
szparagi i warzywa, kroimy na kawałki. Gotujemy je w osolonej i OSŁODZONEJ wodzie, dodajemy ziele i
pieprz w ziarnach. Osobno odkładam delikatne główki
szparagów, gotuję je w drugim garnku. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy z garnka
marchewkę- przyda się do ozdoby, resztę miksujemy. Zmiksowaną zupę przecedzamy przez sito, żeby
mieć pewność, że nie ma w niej żadnego łyka. Wrzucamy w całości osobno ugotowane główki, dodajemy pokrojoną
marchewkę, zabielamy zupę
śmietaną. Uważajmy by się nie zważyła, co u mnie lekko wystąpiło (zdarza się najlepszym). Podajemy z
natką pietruszki.Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji i konkursie: