Wykonanie
Dziś miałam
plany na jakiś porządny obiad po pracy. No i niestety praca zwyciężyła, nadgodziny. Na przygotowanie obiadu sił i chęci brak. Głód rósł w siłę. Musiałam zrobić coś smacznego i szybkiego, na stłumienie pierwszych oznak głodu. Otworzyłam książkę, a tam: Zucchini fritti- słupki z
cukinii w cieście, smażone na głębokim
oleju.

ZUCCHINI FRITTI (inspiracja "Dwaj łakomi Włosi")Składniki dla 4 osób:600g
młodych cukiniiolej/oliwa z
oliwek2 łyżki stołowe
mąki pszennej2
jajka, utrzepane
sól,
pieprz
Odkrajmy końcówki
cukinii, usuwamy miąższ wraz z nasionami (jeśli takowe są). Kroimy
cukinię w słupki (na przykład długości 5 cm, szerokości 0,5 cm). W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy
olej.Mieszamy
jajka z
mąką, do uzyskania jasnego ciasta. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Zanurzamy słupki w cieście i przekładamy na patelnię. Smażymy porcjami przez 4-5 minut, aż będą chrupiące. Jeśli posiadacie frytkownicę, świetnie się ona do tego nada. Odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze raz
sól i
pieprz i możemy jeść.