ßßß
(Carole Clements "Z kuchennej półeczki. Zupy")Składniki na 6 osób:1 łyżka oliwy z oliwek1 cebula1 ząbek czosnku1 marchew450 g kapusty białej400 g pomidorów lub puszka1/2 łyżeczki tymianku2 listki laurowe1,5 l bulionu warzywnego200 g zielonej soczewicysól, pieprzkminek (nie było go w przepisie, ale mi idealnie pasował do kapusty)zielona pietruszka do dekoracjiWlewamy oliwę do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i czosnek . Dusimy kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy poszatkowaną kapus tę i dusimy całość przez chwilę. Dodajemy pomidory, tymianek, liść laurowy, wlewamy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy później ok. 45 minut, do miękkości warzyw. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy do miękkości soczewicę z liściem laurowym. Warzywa z bulionu odcedzamy, rozdrabniamy blenderem i wrzucamy je do odcedzonego płynu. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy ją do garnka z zupą. Podajemy ozdabiając natką pietruszki (kto spostrzegawczy widzi jej brak).Smacznego!!!!
Warzywa Strączkowe- edycja zimowa (tutaj).