Wykonanie
W mojej rodzinie łazanek się nigdy nie jadało. To dzięki zaprzyjaźnionym sąsiadom poznałam to wspaniałe w swej prostocie danie. Te pierwsze, które
jadłam, były z
białą kapustą i
boczkiem. Do dziś pamiętam ich smak i sama odtwarzam go co jakiś czas. Łazanki można robić na wiele sposobów,
jadłam też takie z
kiszoną kapustą,
boczkiem i
kiełbasą. Oczywiście smakowały mi bardzo, niemniej jednak zawsze wracam do tych ze
słodką kapustą... Same łazanki można wykonać własnoręcznie, ja na razie kupuję gotowy
makaron łazankowy. Nie posiadłam jeszcze umiejętności robienia łazanek ani żadnego
makaronu, ale postawiłam sobie cel i postaram się zrobić je w najbliższym czasie. Dzisiaj pomysł na łazanki wziął się z potrzeby użycia
kapusty, kupionej na wczorajszą zupę ;)
ŁAZANKI Z
BIAŁĄ KAPUSTĄ I
BOCZKIEM.Składniki:
kapusta białaboczek wędzonycebula (opcjonalnie)łazanki
sól i
pieprzBoczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli chcemy dodać
cebulę, drobno pokrojoną dorzucamy do
boczku. Podsmażamy, aż zarumieni się
boczek. W dwóch osobnych garnkach gotujemy
kapustę i łazanki.
Kapustę szatkujemy i gotujemy z niewielką ilością
wody, do miękkości. Gdy ugotują nam się łazanki, odcedzamy i wrzucamy je do ugotowanej
kapusty. Mieszamy i dodajemy usmażony
boczek. Całość mieszamy chwilę, doprawiamy
solą i
pieprzem.Dla tych co chcą wykonać łazanki własnoręcznie, podaję przepis(Romana Chojnacka "Zdrowa kuchnia domowa"):40 dag
mąki2
jajkaokoło 1/2 szklanki
wodysólMąkę przesiewamy na stolnicę, do
mąki dodajemy
jajka,
wodę i
sól, zagniatamy ciasto. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Pozostawiamy ciasto do przeschnięcia, a następnie nożem kroimy w kwadraty 2cm. Pozostawiamy je na posypanej
mąką stolnicy by przeschły. Gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny
oleju, by się nie posklejały. Odcedzić.