Wykonanie
Pogoda jaka jest, każdy widzi. Na taką aurę najlepsze są pożywne i rozgrzewające dania. Przeniosę Was dzisiaj na chwilę tam, gdzie jest zdecydowanie cieplej niż u nas. Proponuję talerz hiszpańskiej zupy z
soczewicą i chorizo. Ja zakochałam się w tej zupie od pierwszej łyżki... :)
Składniki:1 lub 1,5 szklanki
soczewicy (zielona, czerwona- wybór należy do Was, tę pierwszą lepiej wcześniej namoczyć)2 grubsze
pory2
pomidory (ja trochę szaleję i
daję całą puszkę
pomidorów)1
zielona paprykakiełbasa chorizo (ilość dowolna)kilka ząbków
czosnku2-3
ziemniaki30 dag
mięsa (
schab,
łopatka itp)1/3 szklanki
oliwy z oliwekKroimy
mięso na kawałki i podsmażamy. Nastawiamy
wodę (ok 2litr) w garnku i gotujemy
soczewicę (bez
soli), 10-15 minut, aż
zrobi się brązowa. Wrzucamy
potem: podsmażone
mięso, pokrojony
por,
czosnek (drobno pokrojony) oraz
pomidory (świeże kroimy). Dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę,
sól i
pieprz.W Hiszpanii do wielu potraw dodaję się także pewien specyfik: el colorante, jest to
pomarańczowy barwnik spożywczy, który nadaje potrawom piękny kolor. Ja najczęściej robię zupę bez tego barwnika.Gotujemy zupę ok 45 minut. W międzyczasie (25-30 minut) wrzucamy pokrojone
ziemniaki i chorizo. Dalej gotujemy do miękkości
ziemniaków. Po ugotwaniu wlewamy do zupy 1/3 szklanki
oliwy z oliwek.Smacznego!
Warzywa Strączkowe- edycja zimowa (tutaj).