Wykonanie
By MagicPot, 21 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Tradycyjne kotlety
schabowe to najprostsze i najszybsze danie obiadowe. Jednak każdy, kto po raz pierwszy wchodzi do kuchni by przygotować kotlety na obiad może nie wiedzieć jak je przygotować. Dlatego też, przepis ten jest dla każdego początkującego kucharza. Przygotowanie kotletów
schabowych zajmie Wam nie więcej aniżeli 15 minut. Tak, więc gdy przygotowuje tradycyjne kotlety
schabowe, to przygotowuję najbardziej tradycyjny polski obiad: kotlety
schabowe z
ziemniakami ugniatanymi z
masłem i surówką lub z
burakami – niektórzy wychowali się na zasmażanej
kapuście, jako dodatku do kotletów
schabowych – muszę poczekać aż pojawi się
młoda kapustka i też ją przygotuję.Z poniżej podanych ilości przygotowałam kotlety
schabowe dla czterech osób.pokrojone w kotlety
mięso schabowe – 4 kotlety
bułka tartajedno
jajkoprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyopcjonalnie: jeden ząbek
czosnkuJeżeli kupicie
schab w jednym kawałku po pokrójcie je na kotlety o szerokości około 1cm.Każdy kotlet zbijcie dokładnie tłuczkiem z obu stron. Ważne by nie zrobić z nich „firanek”. Zawsze gdy zbijam kotlety to robię to aż ich grubość pomniejszy się o połowę.Przygotujcie dwie salaterki lub dwa głębokie talerze. Do jednego talerza wbijcie
jajko i dodajcie
sól i
pieprz czarny świeżo mielony i przy użyciu widelca utrzepcie – wymieszajcie
jajko. Do
jajka możecie opcjonalnie dodać drobno poszatkowany
czosnek.Do drugiego talerza wsypcie
bułkę tartą.Patelnię – może być większa, tak by mieściły się po dwa kotlety albo nawet trzy lub cztery – ustawcie na kuchence i rozgrzejcie na niej
olej, który zakryje całe dno patelni.Każdy zbity kotlet wpierw obtoczcie w
jajku a następnie w
bułce tartej i wrzućcie na rozgrzany
olej.Kotlety należy podsmażać z obu stron na złoty kolor.Tradycyjne kotlety
schabowe są najlepsze, gdy zjemy je zaraz po usmażeniu.Smacznego!Polecam inne przepisy na obiady: