Wykonanie
Kolejna wersja ciasta
czekoladowego w zdrowszej wersji. Było już z
burakami, teraz wzięłam na warsztat
cukinię. Ciasto jest bardzo mokre, ciemne, nieoszukane. Zamiast kruszonki czy polewy -
orzechy brazylijskie, moje ulubione ostatnimi czasy. Przyrumienione smakują jeszcze lepiej niż wyjadane prosto z
torebki.Składniki (keksówka 20x10 cm + 4 muffinki) :2
jaja1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
jogurtu1 szklanka ulubionej
mąki lub mielonych migdałów/orzechów1/3 szklanki
kakao1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub
cukru waniliowego3 szklanki
cukinii startej na dużych oczkach, odciśniętej na sitku z nadmiaru
wody1 tabliczka
gorzkiej czekolady, posiekanaszklanka
orzechów brazylijskich, posiekanychWykonanie:
Jajka ubić z
cukrem, dodawać
olej na przemian z
jogurtem, zmiksować.
Kakao,
mąkę i
proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce i dodawać partiami do masy jajecznej, mieszając łyżką.Dodawać startą
cukinię z
czekoladą, cały czas mieszając, aż
cukinia pokryje się
ciastem.Masę wylać do wyłożonych papierem do pieczenia i papilotkami formy. Posypać posiekanymi
orzechami. Piec w 180 stopniach, keksówkę - 1h, muffinki - 30 min.Smacznego!