ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ I ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ I ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja ciasta czekoladowego w zdrowszej wersji. Było już z burakami, teraz wzięłam na warsztat cukinię. Ciasto jest bardzo mokre, ciemne, nieoszukane. Zamiast kruszonki czy polewy - orzechy brazylijskie, moje ulubione ostatnimi czasy. Przyrumienione smakują jeszcze lepiej niż wyjadane prosto z torebki.
Składniki (keksówka 20x10 cm + 4 muffinki) :
2 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu
1 szklanka ulubionej mąki lub mielonych migdałów/orzechów
1/3 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
3 szklanki cukinii startej na dużych oczkach, odciśniętej na sitku z nadmiaru wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
szklanka orzechów brazylijskich, posiekanych
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, dodawać olej na przemian z jogurtem, zmiksować. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce i dodawać partiami do masy jajecznej, mieszając łyżką.
Dodawać startą cukinię z czekoladą, cały czas mieszając, aż cukinia pokryje się ciastem.
Masę wylać do wyłożonych papierem do pieczenia i papilotkami formy. Posypać posiekanymi orzechami. Piec w 180 stopniach, keksówkę - 1h, muffinki - 30 min.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2015/02/czekoladowe-ciasto-z-cukinia-i.html