ßßß Cookit - przepis na Zebra

Zebra

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy pamięta takie ciasto z dzieciństwa. Zebra gościła na stołach i wzbudzała zachwyt domowników. Proste wilgotne ciacho, bez kremów i innych dodatków. Właściwie nie potrzebuje żadnych ozdób, gotową zebrę można posypać cukrem pudrem lub pokryć czekoladową polewą, ale ja osobiście rzadko to robię. Dziś w koperkowej kuchni ciasto Zebra w wersji waniliowej, a swoją drogą, zachęcam do samodzielnego robienia cukru i ekstraktu waniliowego.
Składniki:
5 jajek
Szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 i ½ szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju
Szklanka wrzątku
Łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki
2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy mikserem przez 5 minut. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy olej, wodę i ekstrakt waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Na sam środek wlewamy 3 łyżki białej masy, potem 3 łyżki ciemnej i tak na przemian, aż skończy nam się ciasto. Im mniejsze porcje ciasta będziemy wlewać, tym cieńsze paski będzie miała zebra. Można z tym dowolnie eksperymentować, ja dodaję po 3 łyżki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut- do suchego patyczka.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/04/zebra.html