Wykonanie
Chyba każdy pamięta takie ciasto z dzieciństwa. Zebra gościła na stołach i wzbudzała zachwyt domowników. Proste wilgotne ciacho, bez kremów i innych dodatków. Właściwie nie potrzebuje żadnych ozdób, gotową zebrę można posypać
cukrem pudrem lub pokryć
czekoladową polewą, ale ja osobiście rzadko to robię. Dziś w koperkowej kuchni ciasto Zebra w wersji waniliowej, a swoją
drogą, zachęcam do samodzielnego robienia
cukru i ekstraktu
waniliowego.Składniki:5
jajekSzklanka
cukru2 łyżki
cukru waniliowego2 i ½ szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia2/3 szklanki
olejuSzklanka wrzątkuŁyżka ekstraktu
waniliowego2 łyżki
mąki2 łyżki gorzkiego
kakaoWykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy
cukier z
cukrem waniliowym i ubijamy mikserem przez 5 minut. Przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
olej,
wodę i ekstrakt
waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy
kakao, a do drugiej
mąkę.Tortownicę smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Na sam środek wlewamy 3 łyżki białej masy,
potem 3 łyżki ciemnej i tak na przemian, aż skończy nam się ciasto. Im mniejsze porcje ciasta będziemy wlewać, tym cieńsze paski będzie miała zebra. Można z tym dowolnie eksperymentować, ja dodaję po 3 łyżki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut- do suchego patyczka.