Wykonanie
Wielu ludzi myśli, że prowansalska p issaladière to taka francuska wersja włoskiej pizzy. Spód również wykonany jest z
ciasta drożdżowego i sama nazwa brzmi podobnie. W rzeczywistości ta francuska
tarta swą nazwę wzięła od pissala, czyli słonej
rybnej pasty, którą pierwotnie dodawano do tej potrawy.Dzisiaj spód pokrywa się najczęściej
anchois, ja użyłam sardynek w marynacie z
oliwy. Przepis Rachel Khoo, na którym bazowałam, to szybka wersja.
Drożdżowe ciasto pokrywa się surową, pokrojoną
cebulą, nie trzeba jej wcześniej smażyć. Do tego
sardynki,
czarne oliwki i świeży
tymianek. Do pełni szczęścia brakowało mi jedynie kieliszka
wytrawnego wina. Następnym razem to poprawię.Składniki:ciasto:7 g suchych
drożdży90 ml
wody, ciepłejszczypta
cukru160 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka świeżego
tymiankupół łyżeczki
soli1 łyżka
oliwy z oliweknadzienie:0,5 kg
cebul, pokrojonych w cienkie krążki (użyłam czerwonych)120 g sardynek w
oliwie z oliwek (lub 8
anchois)1 łyżka
oliwy z oliwek + kilka kropli do skropienia10 czarnych
oliwek, bez pestekWykonanie:Przygotuj ciasto: Rozpuść
drożdże w ciepłej wodzie z
cukrem. Resztę sypkich składników wymieszaj w misce. Wlej do niej rozpuszczone
drożdże oraz
oliwę, wymieszaj i przełóż na oprószony
mąką blat. Zagniataj, aż ciasto będzie jedwabiście gładkie i lekko ciągliwe (ok. 5 minut).Blachę do pieczenia posmaruj
oliwą. Rozwałkuj ciasto do 3 mm grubości (kształt dowolny). Przełóż płat ciasta na blachę, na brzegach lekko podciągnij je w górę. Posmaruj
oliwą i odstaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozłóż na cieście
cebulę i
sardynki. Delikatnie
skrop wierzch
oliwą i piecz 20-25 minut, aż spód dobrze się przyrumieni. Wyjmij je z piekarnika i na wierzchu rozłóż
oliwki. Podawaj na ciepło lub zimno.Smacznego!