ßßß Cookit - przepis na ŻYTNIA TARTA Z RABARBAREM

ŻYTNIA TARTA Z RABARBAREM

nazwa

Wykonanie

Żytnia tarta o chrupiących, złotych brzegach posypanych cukrem trzcinowym. Nadzienie to, oprócz rabarbaru, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, z którego po upieczeniu tworzy się niezwykle smaczny, gęsty, różowy syrop. Tartę najlepiej podawać na ciepło.
Składniki:
125 g masła
150 g mąki żytniej chlebowej
100 g mąki żytniej razowej
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru białego
1 jajko
450 g rabarbaru, nieobranego
60 g cukru trzcinowego Demerara + 2 łyżki do posypania
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka
garść migdałów, z grubsza posiekanych
Masło, mąki żytnie, jajko, sól, jajko, cukier biały i waniliowy umieścić na stolnicy. Całość posiekać nożem przez minutę, potem rękami krótko wyrobić gładkie ciasto odchodzące od ręki. Ciasto wstawić do lodówki na min. 20 minut.
Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego 60 g cukru trzcinowego, mąkę ziemniaczaną. Rabarbar pokroić na 2-3 cm kawałki i wrzucić do pomarańczowej mieszanki.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Na środek ciasta ułożyć rabarbar, zostawiając 3 cm wolnych brzegów. Brzegi ciasta zawinąć do środka, sklejając je bo bokach, posmarować je mlekiem, i posypać pozostałym cukrem trzcinowym. Całość posypać migdałami.
Tartę piec w 180 stopniach przez 40 minut. Najlepiej smakuje świeża, jeszcze ciepła.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/05/zytnia-tarta-z-rabarbarem.html