Wykonanie

Żytnia
tarta o chrupiących, złotych brzegach posypanych
cukrem trzcinowym. Nadzienie to, oprócz
rabarbaru, świeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy, z którego po upieczeniu tworzy się niezwykle smaczny, gęsty, różowy
syrop. Tartę najlepiej podawać na ciepło.Składniki:125 g
masła150 g
mąki żytniej chlebowej100 g
mąki żytniej razowejszczypta
soliłyżeczka
cukru waniliowego2 łyżki
cukru białego1
jajko450 g
rabarbaru, nieobranego60 g
cukru trzcinowego Demerara + 2 łyżki do posypaniasok wyciśnięty z 1
pomarańczy2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mlekagarść
migdałów, z grubsza posiekanych
Masło,
mąki żytnie,
jajko,
sól,
jajko,
cukier biały i
waniliowy umieścić na stolnicy. Całość posiekać nożem przez minutę,
potem rękami krótko wyrobić gładkie ciasto odchodzące od ręki. Ciasto wstawić do lodówki na min. 20 minut.Z
pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego 60 g
cukru trzcinowego,
mąkę ziemniaczaną.
Rabarbar pokroić na 2-3 cm kawałki i wrzucić do pomarańczowej mieszanki.Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Na środek ciasta ułożyć
rabarbar, zostawiając 3 cm wolnych brzegów. Brzegi ciasta zawinąć do środka, sklejając je bo bokach, posmarować je
mlekiem, i posypać pozostałym
cukrem trzcinowym. Całość posypać
migdałami.Tartę piec w 180 stopniach przez 40 minut. Najlepiej smakuje świeża, jeszcze ciepła.Smacznego!
