Wykonanie
Miały być pączki, ale wolałam je upiec, niż smażyć. Wyszła pyszna alternatywa dla ociekających tłuszczem tradycyjnych pączków.Składniki:
mąka bezglutenowa mix 400 g
cukier trzcinowy 50 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
drożdże suszone dr Oetker 2 opakowania (14 g)ciepłe
mleko 100 ml170 g
masła1 łyżeczka
soli3
jajkaWykonanie:Przygotować rozczyn z ciepłego
mleka,
drożdży, łyżeczki
cukru i łyżki
mąki. Pozostawić na około 10 min. W tym czasie wsypać do miski
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
sól. Dodać wyrośnięty rozczyn,
jajka i miękkie
masło. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1h. Następnie rozwałkować wałkiem lub ułożyć rękami placek na grubość około 1,5 cm. Wycinać szklanką kółka. Przygotować ulubiony
dżem – u nas króluje
jagodowyFormować w ręku placuszki, nakładać po łyżeczce
dżemu i lepić kuleczki. Układać w papilotkach do muffinek zlepieniami do dołu. Ustawiać na blaszce piekarnika ( u mnie zmieściło się po 9 szt na jedno pieczenie) i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Nagrzać piekarnik do 180 °C i piec bez termoobiegu 15 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić. Można polukrować lub posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!