Wykonanie
Zosia po otrzymaniu od Gwiazdora (maczała w tym nieco palce jej chrzestna, mistrzyni
trafnych prezentów) zestawu do pieczenia 'Muffinki' (wyd. Olesiejuk) wpadła w istny pieczeniowy szał! Zestaw zawiera różne przydatne do pieczenia babeczek rzeczy, mi in. szprycę do dekorowania, papilotki, ale przede wszystkim karty z przepisami i ładnymi zdjęciami, które strasznie przypadły siostrze do gustu. Od razu odpowiednio je posegregowała, ustawiając na przedzie te, które chce upiec najszybciej (niektórym już na wstępie nie dała szansy, bo "są za zwykłe i mają za mało bajerów"). Zocha ma straszną frajdę, a ja zyskałam w kuchni małego, niezmiernie ambitnego pomocnika, co mnie ogromnie cieszy.To już kolejny wypiek przygotowany na podstawie przepisu z tego zestawu (pierwsze były różane babeczki), tym razem Zosia przygotowała wszystko sama, ja zajęłam się jedynie kremem. Osobiście do przepisu na pewno
wrócę, może użyję go w jakiejś innej formie. Babeczki były mięciutkie,do ich przygotowania nie użyłyśmy miksera, równo wyrosły, a dodatek
mąki kukurydzianej sprawił, że ciasto jest przyjemnie złociste.Składniki (12 sztuk):babeczki:100 g
mąki kukurydzianej140 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
cukru pudru1/4 łyżeczki
soli110 g
masła, stopionego2
jajka100 ml
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegokrem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):50 g
masła, miękkiego100 ml
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego350 g
cukru pudrudo dekoracji:100 g startej
białej czekoladyWykonanie:Piekarnik nastawić na 160 stopni, blachę na muffiny wyłożyć papilotkami.Do dużej miski wsypać
mąki,
proszek do pieczenia i
cukier puder. W drugiej misce dobrze wymieszać
masło,
jajka,
mleko i ekstrakt.1/3 masy jajecznej wlać do miski z
cukrem i ostrożnie wymieszać. Dodać pozostałą część masy i ucierać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być dość gęste.Masę przełożyć do papilotek i piec 17-20 minut, aż babeczki zrobią się złocistobrązowe i sprężyste. Blachę wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut, następnie wyjąć je z formy i odstawić do ostygnięcia.Teraz krem. Miękkie
masło ubijać mikserem przez 2-3 minuty, aż
zrobi się puszyste. Dodawać partiami i na przemian
mleko,
cukier puder i ekstrakt i miksować, aż krem będzie lekki i gładki.Wierzch każdej ostudzonej babeczki pokryć grubą warstwą kremu, udekorować startą
czekoladą. Smacznego!(przepis z zestawu 'Muffiny', wydawnictwo Olesiejuk)