Wykonanie
Mięciutkie, malutkie słodkości. Trochę w smaku przypominają
biszkopt, wilgotne idealne na Święta, do
kawy, na śniadanko. Na 2-3 gryzy. U mnie bez polewy za szybko znikły, nie zdążyłam zrobić ;) Co ciekawego jest w nich jeszcze ? Po upieczeniu wyglądają jak normalne muffinki podczas stygnięcia
kurczą się ściągając równocześnie papilotki tak wiec nie potrzebujemy kupować osobnych, małych papierków :) Przepis Rachel Allen z książki " Rachel`s food for living "
Składniki : ( na 12 sztuk )75 ml
mleka25 g
masła75 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 średnie
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego ( dałam domowego ekstraktu
waniliowego nieco więcej niż łyżeczkę )125 g
cukru pudruMleko wraz z
masłem przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż
masło się rozpuści. Odstawiamy.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i
solą.Osobno przesiewamy
cukier puder.W misce ucieramy
jajka z ekstraktem
waniliowym ( dodałam go na końcu )na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając partiami dodajemy
cukier puder. Nastawiamy mikser na najmniejsze obroty i miksując stopniowo dodajemy
mąkę na przemian z
mlekiem. Ucieramy aż masa będzie jednolita. Nie będzie gęsta, lejąca.Masę przelewamy do foremek muffinkowych wyłożonych papierowymi papilotkami ( rozlewamy całość na 12 muffin). Pieczemy w 200°C przez 15 minut aż będą złote i jędrne gdy je lekko naciśniemy. Nie wyrastają wysokie. A po tych 15 minutach na pewno będą dobre dla pewności jedną nakłujcie patyczkiem jak będzie suchy to dobre :) Odstawiamy do wystygnięcia gdzie zaczną się obkurczać.Polewa : ( pominęłam )100 g
cukru pudru ( przesiać )1-2 łyżki kremówki1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżkę kremówki,
cukier i ekstrakt mieszamy na jednolitą masę, jeśli będzie zbyt gęsta konsystencja dodajemy więcej kremówki. Smarujemy wierzch każdej muffinki najlepiej za pomocą tępego noża.
Smacznego :)