ßßß Cookit - przepis na DOSKONAŁE CIASTO MARCHEWKOWE

DOSKONAŁE CIASTO MARCHEWKOWE

nazwa

Wykonanie

To ciasto jest tak idealne, że, szczerze, nie wiem jak je opisać. Bardzo mokre, niesamowicie aromatyczne,z polewą tak pyszną, że każdy byłby w stanie zjeść ją całą prosto z miski. Nigdy nie kusiło mnie, by cokolwiek w tym przepisie zmieniać. Zobaczyłam go dość dawno w autorskim programie Rachel Allen, upiekłam, i tak piekę co roku, kilka razy, w sezonie jesienno-zimowym. Z jedną tylko zmianą- zawsze podwajam porcję. I choć moja rodzina próbowała już dziesiątki (a może nawet setki?) ciast mojego autorstwa, zgodnie twierdzą, iż to jest ich ulubionym.
Składniki(na keksówkę 10x20 cm, ja zawsze podwajam porcję i piekę w formie 35x8, proporcje polewy zostawiam bez zmian, spokojnie starcza): na ciasto:
2 jaja
200 g cukru brązowego
140 ml oleju
250 g marchwi, obranej i startej
100 g rodzynek
75 g orzechów włoskich, posiekanych
175 g mąki
łyżeczka sody
łyżka cynamonu
1/2 łyżki przyprawy korzennej
cała gałka muszkatołowa, koniecznie świeżo starta
szczypta soli na polewę:
250 g serka naturalnego (kanapkowy Turek, Philadelphia)
50 g miękkiego masła
łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 pomarańczy
250 g cukru pudru
Wykonanie:
1. Piekarnik nastawić na 160 stopni. Jajka zmiksować z cukrem i olejem, wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami, solą i sodą, dalej miksować. Dodać resztę składników i całość delikatnie wymieszać łyżką.
2. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 1 , 5 h i zostawić do całkowitego wystudzenia.
3. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować polewę. Wszystkie jej składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło miksować i powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej serek na przemian z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy i startą skórkę pomarańczową (zostawić łyżkę do dekoracji), wymieszać.
4. Polewę wylać na wystudzone ciasto, posypać resztą skórki pomarańczowej. Całość trzymać w lodówce.
Smacznego!
(przepis Rachel Allen)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/09/ciasto-marchewkowe.html